سفارش تبلیغ
صبا ویژن
آنکه دردانشش اختلاف و دوگانگی نباشد . [امام باقر علیه السلام ـ در بیان معنای راسخان در دانش ـ]
یادداشتها و برداشتها
 
انتخاب انتخاب مثنوی است

انتخاب انتخاب مثنوی است

بهاءالدین خرمشاهی

 

 

 همین روزها، که هنوز جهان فرهنگ و جهان اسلام و کشور خودمان شادمان از جشن‌ها و همایش‌ها و نکوداشت‌های علمی و هنری در سال بزرگداشت حضرت مولانا جلال‌الدین محمد است، کتاب مهمی به نام لبّ لباب معنوی- اثر واعظ کاشفی- با تصحیح و پیشگفتار استاد عبدالکریم سروش، از سوی انتشارات صراط منتشر شده است. دکتر سروش از بزرگ‌ترین و ژرف‌اندیش‌ترین مولوی‌شناسان ایران و جهان است. بیش از 40 سال به درس و بحث مثنوی، غزل‌های مولانا معروف به غزلیات شمس و طبعا سایر آثار مولانا، سختکوشانه اشتغال داشته است و دارد.
سال‌ها درس شرح مثنوی او برقرار بوده و امید که بر دوام باد در حدود یک دهه پیش به خدمت ایشان آرزوی خود و هزاران ایرانی دیگر را مطرح کردم که می‌خواهند/ می‌خواهیم شرح عالی او را به هر شش دفتر مثنوی در هیأت کتابی خواندنی و ماندنی و مرجع حل و فصل، مشکلات این عالی‌ترین منظومه عرفانی فارسی/ ایرانی داشته باشیم. ایشان فروتنانه می‌فرمودند هنوز این آمادگی را در خود نمی‌بینم. در حالی که ضبط و بحث‌های ایشان به بخش اعظم مثنوی، که به حدود 150 نوارکاست و سپس چند لوح فشرده الکترونیکی (سی- دی) برآمده بود، منتشر شده بود. اما «کتاب» هنوز و همچنان بی‌رقیب است. البته رقیب‌هایی که اشاره شد، وجود دارند، اما کمال کتاب و خوش‌دستی آن را ندارند. این قول را ممکن است حمل بر مبالغه دوستانه و دوستدارانه کنند. اما در هر حال این ارزیابی منصفانه و حق‌شناسانه من است که آثار مولوی‌شناسی استاد دکتر سروش هم آنها که یاد کردیم، و هم لوح فشرده «رسول آفتاب» قرائت 425 غزل برگزیده و شرح 3 غزل، همراه با چندین و چند قلم اثر دیگر، منتشره از سوی نیستان جم، همچنین کوشش ایشان در بازنگری و ویراستن ترجمه انگلیسی شادروان نیکلسون، نیز تصحیح همسو از «مثنوی»‌بر مبنای نسخه قرینه پس از کارهای روانشاد استاد بدیع الزمان فروزانفر در کارنامه مولوی‌شناسی ایران جایگاهی رفیع و کم‌نظیر دارد.
بی‌آنکه تلاش‌های مثنوی/ مولوی پژوهانی چون استادان عبدالحسین زرین کوب، جناب کریم زمانی، دکتر محمد استعلامی و مرحوم دکتر سیدجعفر شهیدی در تکمیل شرح ناتمام فروزانفر و به‌ویژه کارهای دکتر توفیق سبحانی، و نیز ترجمه‌های آقای حسن لاهوتی را از یاد ببریم یا خدای نخواسته ارج والای آنها را به دیده نیاوریم.
اما «لب لباب معنوی» پیشترها فقط یک چاپ حروفی، با تصحیحی نه چندان درخشان از مرحوم سعید نفیسی (1319ش) داشته است. تلاش مولوی شده مسلمان هندی تلمذ حسین به نام مرآت المثنوی که کمتر از یک قرن از تدوین و نشر چاپ سنگی آن می‌گذرد. در جای خود شکرانه دارد. بنده این اثر را که در بهگزینی قصه‌ها و تدوین فرهنگی موضوعی، و نمایاندن آیات، و سپس احادیث مثنوی و مشتمل بر حدود 13 هزار بیت است، از نو تصحیح کرده‌ام و برای آن کشف‌الابیات درست کرده‌ام، که با مقدمه کوتاهی از روانشاد استاد زرین‌کوب، چند سال پیش با حروف‌نگاری جدید و چشم نواز روبه‌رو مصالح چاپی خوب، از سوی نشر گفتار منتشر شده است.
ملاحسین واعظ کاشفی با دو اثر دیگرش هم در ایران مشهور است. نخست «روضه الشهداء» در شرح مصائب حضرت سیدالشهدا و خاندان جلیلش و توصیف وقایع جانگداز کربلا، که واعظان آن را بروی منابر می‌خوانده‌اند و بدینسان ذکر مصائب می‌کرده‌اند و خواندن همین کتاب «روضه» که ابتدا از روی کتاب و سپس از حفظ بوده «روضه‌خوانی» را در فرهنگ شیعه اثناعشری پدید می‌آورده است دیگر تفسیرش «مواهب علیه» که در حدود 7 سال پیش استاد دکتر محمدرضا جلالی نابینی چاپ بسیار پرغلطی با بی‌همتی نشر اقبال، از آن به دست داده‌اند. اما چاپ‌های خوب و بسیار بسیار کم غلط هندی/ پاکستانی دارد: اما معرفی بیشتر ولو همچنان کوتاهی از انتخابگر این اثر ضرورت دارد. گفتنی است که شرح حال او در کتاب‌های دستیابی چون «ریحانه الادب»، «تاریخ ادبیات ایران» از رضازاده شفق، «لغتنامه دهخدا» (ذیل کاشفی)، و «دایره‌المعارف فارسی» (آن هم ذیل «کاشفی») آمده است. کاشفی/ کاشفی سبزواری، تخلص و شهرت ملاحسین واعظ سبزواری/ بیهقی، در گذشته 906ق یا910ق، که اولی طبق ماده تاریخ برابر با «شوخ» و دومی «شیخ» می‌باشد. او از نویسندگان و دانشمندان و خطبای شهیر قرن نهم هجری است. مانند مرشدش عبدالرحمن جامی به نقشبندیه پیوسته و مذهبی اعتدالی آمیخته از تشیع و تسنن داشت از همین روی در هرات به خاطر گرایش‌های شیعی رو در بیهق/ سبزوار زادگاهش به خاطر گرایش‌های سنی‌اش جفا می‌دید. اصولا چنین گرایش‌های دوگانه در قرن نهم بسیار شایع بود. آثار او چند قلم در تفسیر قرآن است.
غیر از «مذهب علمیه»، تفسیر مفصل مهمی به سوره یوسف، تفسیری هم بر سوره‌های بقره و آل عمران به زهراوان دارد، نیز در علوم غریبه چند اثر دارد که از همه مشهورتر «اسرار قاسمی» است. «اخلاق محسنی» (در اخلاق) و «انوار سهیلی» در حکایاتی مانند «کلیله و دمنه» از آثار اوست. اما بعدا از روضه‌الشهدا» معروفترین اثرش «لباب‌المعنوی» در انتخاب از مثنوی رهنماست که سپس آن نخبه را هم بهگزینی کرده است که به «لب لباب معنوی» مشهور است و همین اثری است که این معرفی کوتاه درباره آن است. استاد دکتر عبدالکریم سروش که خود نخبه‌ای در حدود دو هزار بیت در 16-15 سال پیش از مثنوی فراهم کرده که شامل ارزنده‌ترین گوهرهای این دریای مروارید است و آن را به خوشنویسی رسانده ولی هنوز منتشر نکرده (و مشتاقانه در انتظار انتشار آنیم) مقدمه‌ای کوتاه در 10 صفحه) بر این تصحیح خود نگاشته که اطلاعات فراوانی درباره مولف نخبه او در بر دارد، از جمله نوشته است:
«این گزینش وقتی انجام گرفت که از مرگ جلال‌الدین رومی و سرودن مثنوی در قرن تمام می‌گذشت و آوازه او ایران بزرگ را در نوردیده بود. هنوز تیغ تجدد خیمه سنت را به قساوت نشکافته بود، هنوز طراوت اندیشه‌های عرفانی در خزان عقلانیت تحلیلی پژمردگی نیافته بود و هنوز گرمای کوره تجربه‌های دینی در زمستان سکولاریته نیفسرده بود... » (مقدمه، ص «ت»). همچنین می‌نویسد: «راهنمای کاشفی در انتخاب و تلخیص و تدوین «لب لباب» همان تقسیم‌بندی آشنا و کهن صوفیان است که دینداری را به اقسام سه‌گانه شریعتی، طریقتی و حقیقتی منقسم می‌نمودند. کاشفی هم لب لباب، را به عین و هرعین را به چند نهر (مجموعا 16 نهر) و هر نهر را به چند شحه (مجموعا 78 رشحه تقسیم می‌کند. عین اول در بیان جوامع اطوار شریعت است و عین دوم در بیان دقایق اسرار طریقت و عین سوم در بیان لوامع انوار حقیقت از این میان عین ثانی (طریقت) بلندترین بخش کتاب است (3897 بیت)، در عین اول و سوم، شریعت و حقیقت با یکدیگر برابرند (هر یک 1196 بیت) مقدمه کتاب که به حمد خدا و لغت رسول و صفت معراج و شفاعت و نیز وصف مثنوی، اختصاص می‌یابد، کوتاه‌ترین بخش کتاب است و جمعا 335 بیت را شامل می‌شود. شماره ابیات یاد شده (برروی هم 6624 بیت) کمی بیش از یک چهارم کل مثنوی است...» (مقدمه، صص «ب» و «پ»). مصحح دانشور گفته‌اند که ابیات « لب لباب معنوی» را بر رفق نسخه قرینه که به تصحیح خود منتشر کرده‌اند در آورده‌اند. لذا نباید تعجب کرد «که متداول‌ترین نسخ لب‌لباب»... چند صدبیت افزون‌تر از این دارند که سببی ندارد جز استفاده ملاحسین کاشفی از دست نویس‌های تنقیح ناشده مثنوی، در سده‌های پیشین، نیز دخل و تصرف‌های ناروای نسخه‌نویسان...»
این کتاب و با تصحیح علمی و پیشگفتار تحقیقی و چاپ اعلا و خوشنگاری رایانه‌ای، همه دوستداران «مثنوی» و مولوی پژوهی را در ایران و همسایگان فارسی‌زبان و ایرانیان مهاجر و همه محافل مثنوی خوانی و درس و بحث‌های دانشگاهی «مثنوی» و ایرانشناسان را به کار می‌آید.
آیا جای آن داشت که کشف الابیات یا حتی بیت یاب و مصرع یاب در پایان این کتاب نفیس بیاید؟ اگر مصحح فرزانه ضرورت و فایده آن را بپذیرند، شاید در چاپ‌های بعدی چنین فهرستی را یا فهرست موضوع یاب مشکل گشایی را نیز در پایان کتاب بیفزایند. با بیان اشتیاق و انتظار انتشار شرح کبیر استاد سروش و مولوی شناس بزرگ زمانه، و با تبریک به ناشر باسلیقه این اثر، این معرفی کوتاه را به پایان می‌بریم.


کلمات کلیدی:

نوشته شده توسط سخی فرهادی 87/3/30:: 6:44 صبح     |     () نظر
درباره
صفحه‌های دیگر
لینک‌های روزانه
لیست یادداشت‌ها
پیوندها
حاج آقاشون
EMOZIONANTE
upturn یعنی تغییر مطلوب
همفکری
عاشقان
به سوی فردا
عشق و شکوفه های زندگی
اگه باحالی بیاتو
دیار عاشقان
فرزانگان امیدوار
شین مثل شعور
(( همیشه با تو ))
در انتظار آفتاب
خورشید تابنده عشق
آیینه های ناگهان
تمیشه
***جزین***
((( لــبــخــنــد قـــلـــم (((
پرسه زن بیتوته های خیال
ای لاله ی خوشبو
همنشین
به وبلاگ بیداران خوش آمدید
گل رازقی
سایت اطلاع رسانی دکتر رحمت سخنی
وبلاگ شخصی محمدعلی مقامی
مذهبی فرهنگی سیاسی عاطفی اکبریان
آخرالزمان و منتظران ظهور
جمله های طلایی و مطالب گوناگون
لیلای بی مجنون
به سوی آینده
عشق سرخ من
یا امیر المومنین روحی فداک
نگاهی به اسم او
ایران
آموزه ـ AMOOZEH.IR
و رها می شوم آخر...؟!!
جلوه
بی نشانه
PARSTIN ... MUSIC
رهایی
قعله
دارالقران الکریم جرقویه علیا
alone
منتظر ظهور
علی اصغربامری
پارمیدای عاشق
دلبری
نظرمن
هو اللطیف
افســـــــــــونگــــر

جاده های مه آلود
جوان ایرانی
hamidsportcars
پوکه(با شهدا باشیم)
*پرواز روح*
عصر پادشاهان
جمعه های انتظار
سپیده خانم
هادرباد شناسی (روستایی در شرق شهرستان بیرجند) HADERBAD SHENASI
بندیر
شقایقهای کالپوش
لنگه کفش
د نـیـــای جـــوانـی
قلمدون
نهان خانه ی دل
مهندسی مکانیک ( حرارت و سیالات)-محی الدین اله دادی
گل باغ آشنایی
یه گفتگوی رودر رو
پرواز تا یکی شدن
بچه مرشد!
سکوت ابدی
وبلاگ عقل وعاقل شمارادعوت میکند(بخوانیدوبحث کنیدانگاه قبول کنید)
*تنهایی من*
سرای اندیشه
SIAH POOSH
بلوچستان
خاکستر سرد
شجره طیبه صالحین ،حلقه ریحانه
شوالیه سیاه
خندون
هم نفس
آسمون آبی چهاربرج
محفل آشنایان((IMAN))
.:: بوستان نماز ::.
ای نام توبهترین سر آغاز
هه هه هه.....
سه ثانیه سکوت
►▌ استان قدس ▌ ◄
بهترین آرزو هایم تقدیم تو باد.

مهر بر لب زده
نغمه ی عاشقی
امُل جا مونده
هفت خط
محمد جهانی
جریان شناسی سیاسی - محمد علی لیالی
ارتش دلاور
نگاهی نو به مشاوره
طب سنتی@
فانوسهای خاموش
گروه تک تاز
مقاله،پایان نامه،پرو‍ژه،کتاب الکترونیک،تحقیق،جزوه،نمونه سوال و..
سیب سبز
دانشگاه آزاد الیگودرز
فریاد بی صدا
اکبر پایندان
کانون فرهنگی شهدای شهریار
پژواک
تخریبچی ...
عاشقانه
geleh.....
بــــــــــــــهــــــــــــار
****شهرستان بجنورد****
وبلاگ آموزش آرایشگری
یک کلمه حرف حساب
پلاک آسمانی،دل نوشته شهدا،اهل بیت ،و ...
«حبیبی حسین»
..:.:.سانازیا..:.:.
+
یــــــــــــــــاســــــــــــــــــــمـــــــنــــ
حوض سلطون
شب و تنهایی عشق
داستانهای واقعی روابط عمومی Dr.Rahmat Sokhani
دلدارا
پناه خیال
مجله اینترنتی شهر طلائی
جوک بی ادبی
عاطفانه
آقاشیر
امامزاده میر عبداله بزناباد
قرآن
دریـــچـــه
بـــــاغ آرزوهــــا = Garden of Dreams
صراط مستقیم
من بی تو باز هم منم ...
عشق در کائنات
ماییم ونوای بینوایی.....بسم الله اگرحریف مایی
سروش دل
تنهایی
روانشناسی آیناز
کـــــلام نـــو
جبهه مقاومت وبیداری اسلامی
بصیرت مطهر
سایت جامع اطلاع رسانی برای جوانان ایرانی
آوای قلبها...
اَللهُمَّ عَجِّل لِوَلیِّکَ الفَرَج
تنهایی افتاب
نمایندگی دوربین های مداربسته
کوسالان
امام مهدی (عج)
@@@گل گندم@@@
سفیر دوستی
کافه محلی است برای جمع شدن وسرچشمه آغاز زایش هرچشمه است
کلبه عشق
تنهایی......!!!!!!
دریــــــــای نـــور
کربلا
جوکستان بی تربیتی
کلبهء ابابیل
وبسایت رسمی مهندس امیر مرتضی سعیدی ایلخچی
تعمیرات تخصصی انواع پرینتر لیزری اچ پی HP رنگی و تک رنگ و اسکنر
جـــیرفـــت زیـبا

سارا احمدی
مهندسی عمران آبادانی توسعه
ققنوس...
حزب الله
««« آنچه شما خواسته اید...»»»
ashegh
طاقانک
تک درخت
تراوشات یک ذهن زیبا
سکوت سبز
هر چی بخوای
پیامنمای جامع
پرنسس زیبایی
بوی سیب BOUYE SIB
@@@این نیزبگذرد@@@
بادصبا
ಌಌتنهاترین عشق یه عاشق دل شکستهಌ᠐
راز رسیدن به شادی و سلامتی
معارف _ ادبیات
پوست مو زیبایی
تنهای تنها
آخرین صاحب لوا
جاده مه گرفته
دخترانی بـرتر از فــرشته
دلـتنگـ هشـیگـــــــــی
تبسمـــــــــــــــی به ناچار
ماتاآخرایستاده ایم
سایت روستای چشام (Chesham.ir)
مستانه
وبلاگ گروهیِ تَیسیر
ناز آهو
گیسو کمند
جــــــــــــــــوک نـــــــت
عکس سرا- فقط عکس
عکس های عاشقانه
حقوق دانشگاه پیام نور ایلام
تیشه های اشک
فقط خدا رو عشقه
پاتوق دوستان
بنده ی ناچیز خدا
آزاد
ارمغان تنهایی
فقط عشقو لانه ها وارید شوند(منامن)
سلام آقاجان
ردِ پای خط خطی های من
منطقه آزاد
علی پیشتاز
تنهاترم
محمدمبین احسانی نیا
یادداشتهای فانوس
دوست یابی و ویژگی های دوست
کد تقلب و ترینر بازی ها
ستاره سهیل
داستان های جذاب و خواندنی
عاشقانه
گدایی در جانان به سلطنت مفروش
یادداشتهای من
شــــــهدای روستای مـــکـــی کوهسرخ
سرافرازان
*bad boy*
سرزمین رویا
برای اولین بار ...
خاطرات و دل نوشته های دو عاشق
چون میگذرد غمی نیست
بازگشت نیما
دهیاری روستای آبینه(آبنیه)
روستای زیارتی وسیاحتی آبینه(آبنیه)باخرز
سایه سیاه
رازهای موفقیت زندگی
دوره گرد...طبیب دوار بطبه...
* ^ــ^ * تسنیم * ^ــ^ *
بچه های خدایی
مرام و معرفت
خوش آمدید
The best of the best
بوستان گل و دوستان
صفیر چشم انداز ایران
من.تو.خدا
۞ آموزش برنامه نویسی ۞
شبستان
دل شکســــته
یکی هست تو قلبم....
برادران شهید هاشمی
شهداشرمنده ایم _شهرستان بجنورد
یامهدی
تنها هنر
دل نوشته
صوفی نامه
har an che az del barayad
منتظر نباش تا پرنده ای بیاید و پروازت دهد در پرنده شدن خویش بکوش
شجره طیّبه

دانلود هر چی بخوایی...
نور
Dark Future
مجله مدیران
S&N 0511
**عاشقانه ها**
پنجره چهارمی ها
AminA
نسیم یاران
تبیان
صدای سکوت
(بنفشه ی صحرا)
اندکی صبر سحر نزدیک است....
ابهر شهر خانه های سفید
عشق
ترانه ی زندگیم (Loyal)
توشه آخرت
قـــ❤ــلـــــب هـــــای آبـــــی انــ❤ـــاری
جزتو
ترخون
عشق پنهان
@@@باران@@@
شروق
Manna
السلام علیک یا علی بن موسی الرضا
پرسش مهر 8
دریایی از غم
طره آشفتگی
...ترنم...
Deltangi
زیبا ترین وبلاگ
ارواحنا فداک یا زینب
علمدار بصیر
کرمان

عشق الهی: نگاه به دین با عینک محبت، اخلاق، عرفان، وحدت مسلمین
عطش (وبلاگ تخصصی ماه محرم و صفر)
قمه‏زنی سنت یا بدعت؟
سلام
عطش
حضرت فاطمه(س)
♀ ㋡ JusT fOr fuN ㋡ ♀
اواز قطره
محمد قدرتی Mohammad Ghodrati
آرشیو یادداشت‌ها
دینی
گلچینی از جغرافیای طبیعی و تاریخی افغانستان
آثارتأریخی افغانستان
گلچینی از تاریخ جهان و افغانستان
میراث گرانبهای گذ شتگان چراغی است برآیند گان
کابل و ولایات افغاانستان عزیز
زبان شرین پارسی
وازه نامهء هم زبانان
ادبیات و هنر
پرواز خیال
شعر و ادب
اى الهه عشق مادر!
عاشقانه ها
موزیک و اشعار آهنگهای بهترین اوازخوان افغان احمد ظاهر و دیگران
سیاسی
جامعه شناسی -مردم شناسی
دانستنیهای جالب
طب ورزش صحت وسلامتی
مسائل جنسی خانه و خانواده
آموزش زیبایی
روانشناسی
طب سنتی و نسخه های پزشکی با گیاهان دارویی
غذا موادغذائی و اشامیدنیها
خواص میوه ها و سبزیجات
اخبار
زندگینا مه
داستانهای کوتاه و آموزنده
نجوم فضا وفضانورد ی
کمپیوتر انترنیت و وب نویسی
لطیفه ها اندرز ها و پیامهای کوتاه خواندنی و عالی
طنز
تقویم هجری شمسی اوج درایت فرهنگی ما
سرگرمی ها
معرفی کتاب
تصویر عکس ویدئو فلم
بهترین های خط
جالبترین کارتونها
طالع بیی
یادداشتها
قوانین خواب و رویا وتعبیرخواب
تبریکی و تسلیت
داغ غربت
علمی
تاریخی و اجتماعی
خانهء مشترک ما زمین
اشعار میهنی رزمی و سیاسی
هوا و هوانوردی
آموزش و پرورش
معانی اصطلاحات و تعاریف
دنیای عجاء‏بات