زمین به اوج گرمای خود در دو هزاره اخیر پا گذاشته است فیلیپ جونز: "مخالفان به در بسته می کوبند" به گفته دانشمندان به نظر می رسد دمای زمین از سال 1980 تاکنون از هر دوره دیگر در 18 قرن گذشته فراتر رفته باشد. دانشمندان با استفاده از داده های جمع آوری شده از گیاهان، یخچال ها و سایر نمونه ها به این نتیجه دست یافته اند و معتقدند که این تحقیقات به طور قطعی تایید می کند که فعالیت های انسانی بر آب و هوا تاثیر می گذارد. اما مخالفان این نظریه، هنوز اصرار می ورزند که هرگونه تاثیر انسانی احتمالا ناچیزتر از آن است که به کمک آن بتوان پدیده های جوی را توضیح داد. این پژوهش توسط پروفسور فیلیپ جونز از واحد تحقیقات جوی در دانشگاه "انگلیای شرقی" در بریتانیا و پروفسور مایکل مان از دانشگاه ویرجینیای آمریکا انجام شده است.
آن هیات پس از مطالعه داده های مربوط به درجه حرارت زمین طی هزار سال گذشته نتیجه گیری کرده بود که زمین در اواخر قرن بیستم وارد گرم ترین دوره خود شده است. پروفسور جونز و پروفسور مان برای محک زدن بنیاد ادعاهایی که می گوید جهان در واقع تا قبل از سال هزار میلادی گرم تر بوده است، درصدد بازسازی الگوی جوی زمین طی دو هزاره گذشته برآمدند. شواهدی یخی آنها تنه درختان کهن از مناطق مختلف جهان را مطالعه کردند تا رکوردی از شرایط محلی تدوین کنند. شرایط جوی تاثیر مستقیمی بر ضخامت حلقه های رشد سالانه درخت دارد. آنها همچنین هسته یخچال های گرینلند و قطب جنوب را مطالعه و حباب هایی را که در درون آنها به دام افتاده بود برای جمع آوری اطلاعات مربوط به شرایط حاکم بر محیط به هنگام تشکیل یخ معاینه کردند.
نویسندگان مقاله نتوانستند اطلاعات کافی برای پی بردن به آب و هوای نیمکره جنوبی زمین جمع آوری کنند، اما می گویند قانع شده اند که نیمکره شمالی زمین در گرم ترین دوره خود طی دو هزار سال گذشته به سر می برد. این دو دانشمند می گویند درحالی که ممکن است برخی قسمت های زمین گرم تر از امروز بوده باشد، متوسط درجه حرارت آن پایین تر بوده است. به گفته آنها دمای زمین در 20 سال گذشته حداقل به میزان 0.2 (دو دهم) درجه سانتیگراد بالا رفته است. در گذشته زمین با گذشته هر یک قرن دو دهم درجه سانتیگراد گرم تر یا سردتر می شد. پروفسور جونز گفت: "این یافته نشان می دهد که گرم شدن زمین طی سال های اخیر تا چه حد چشمگیر بوده است. هیچ راه دیگری برای توجیه آن وجود ندارد. این پدیده واکنشی است به تجمع گازهای گلخانه ای در جو زمین." برخی دانشمندان معتقدند که افزایش حرارت در سال های اخیر را می توان به فعالیت های خورشیدی و تابش آن نسبت داد. این گروه می گویند تصاعد دی اکسید کربن و سایر گازهای گلخانه ای کمتر از آن است که تغییرات مشاهده شده را توجیه کند. سایرین می گویند سوابق تاریخی ثابت می کند که دمای زمین به طور طبیعی و فارغ از تاثیر انسان نوسان می کند. با این حال پروفسور جونز به بی بی سی گفت: "کسانی که به تغییرات جوی شک دارند به در بسته می کوبند. نمی شود گفت که چون اروپا زمانی گرم تر بوده است پس کل جهان هم گرم تر بوده است." "باید تمام سوابق را با هم جمع زد، چنان که ما کرده ایم. ما به رکوردهای بیشتری نیاز داریم، به خصوص از نواحی استوایی. اما فکر می کنیم اطلاعات کافی برای بیان این مطلب که درجه حرارت زمین بیش از آن چیزی است که در دو هزار سال گذشته بوده است در اختیار داریم." |
کلمات کلیدی: