پیش بینی تازه: آب دریاها یک متر یا بیشتر بالا خواهد آمد
تیمی از پژوهشگران می گوید به دلیل تغییرات در صفحات یخی قطب، سطح آب دریاها احتمالا بسیار بیش از پیش بینی های قبلی بالا خواهد آمد.
دانشمندان در یک اجلاس تغییرات آب و هوایی در شهر کپنهاگ گفتند که تخمین های قبلی سازمان ملل خیلی پایین است و سطح آب دریاها تا سال 2100 می تواند به اندازه یک متر یا بیشتر بالا آید.
آنها افزودند که این پیش بینی ها (توسط سازمان ملل) تاثیر بالقوه ذوب یخ های قطبی و جدا شدن صفحات یخی را در بر نمی گیرد.
آنها اخطار دادند که تبعات این پدیده می تواند برای میلیون ها نفر "بسیار ناگوار" باشد.
ده درصد جمعیت جهان - یعنی حدود 600 میلیون نفر - در نواحی پست زندگی می کنند.
"هیات میان دولتی سازمان ملل در امور تغییرات آب و هوایی" (آی پی سی سی) در گزارش "ارزیابی چهارم" که در سال 2007 منتشر شد گفته بود که حداکثر افزایش سطح آب دریاها در حدود 59 سانتیمتر خواهد بود.
پروفسور کنراد استفان از دانشگاه کلورادو روز سه شنبه در یک کنفرانس خبری، بر مطالعات تازه در مورد ذوب یخ های گرینلند که نشان می دهد این فرآیند طی یک دهه اخیر شتاب گرفته است انگشت گذاشت.
پروفسور استفان که طی 35 سال اخیر در مورد یخ های قطب شمال تحقیق کرده است به من گفت: "پیش بینی می کنم که بالا آمدن سطح آب دریاها تا سال 2100 در حد و اندازه یک متر باشد؛ می تواند یک و دو هم متر یا نه دهم متر باشد."
اما به گفته وی در صورت ادامه شرایط فعلی این افزایش یک متر یا بیشتر خواهد بود که "تا سه برابر بیش از میانگینی است که آی پی سی سی پیش بینی کرده است."
پروفسور استفان می گوید این تغییری عمده است که تدابیر تازه را لازم می آورد.
دکتر جان چرچ از مرکز تحقیقات آب و هواشناسی استرالیا گفت: "تازه ترین تحقیق نشان داده است که سطح دریاها از سال 1993 تاکنون سالی 3 میلیمتر در حال بالا آمدن بوده است، نرخی که خیلی بالاتر از متوسط قرن بیستم است."
جریان یخ
پروفسور اریک ریگنات، پژوهشگر ارشد در آزمایشگاه رانش جت (جی پی ال) ناسا، گفت که نتایج جمع آوری شده از زمان گزارش "آی پی سی سی" نشان داده است که نمی توان ذوب و از دست رفتن یخ ها را نادیده گرفت.
وی گفت: "در نتیجه شتاب گرفتن (ذوب) یخچال های خروجی در سطحی وسیع، صفحات یخی در گرینلند و قطب جنوب از حالا به بالا آمدن سطح دریاها با سرعت و حجم بیشتر در مقایسه با پیش بینی های قبلی دامن می زنند."
پروفسور استفان رامستورف از موسسه تحقیقات تاثیرات آب و هوایی پوتسدام گفت: "با توجه به تجارب قبلی، من انتظار دارم که بالا آمدن سطح آب دریاها با داغ تر شدن زمین شتاب بگیرد."
پیش بینی های این تیم از دانشمندان برای جوامع ساحل نشین جهان اهمیت حیاتی دارد.
در لوزتافت، واقع در ساحل شرقی بریتانیا، دیوید کمپ از سازمان محیط زیست که مسئول حفاظت از سواحل است، گفت که حتی اگر آب فقط کمی بالا بیاید نیز می تواند بسیار دردسرآفرین باشد.
وی گفت: "بی پرده بگویم، اگر 10 سانتیمتر پایین تر از دیوار دفاعی باشد، مشکلی نخواهد بود. اما اگر 10 سانتیمتر بالاتر از دیواره دفاعی باشد، آنوقت می توانیم شاید ویرانی باشیم."
او افزود: "امروز خیلی بی خطر به نظر می رسد اما دریای شمال می تواند به درنده ای خیلی خشمگین بدل شود."
کلمات کلیدی: